-
Tagmembraner expand_more
-
Tagsystemer expand_more
-
Miner og tunneler expand_more
-
Tekniske tekstiler expand_more
- Andre produktgrupper
-
Videncenter expand_more
-
Tjenester expand_more
Taget er bygningens femte facade. Det er facaden, de færreste ser eller tænker på. Det er dog også facaden, der er udsat for de hårdeste forhold. Taget skal:
TEK17-bestemmelserne og Byggeforskningsserien (525.207) for kompakte tage kræver, at de projekterende angiver de nødvendige egenskaber.
Dette er især vigtigt, når tagets funktioner udvides til at omfatte aktivitetstage, regnvandshåndtering eller solpaneler. På denne side hjælper vi dig med at vælge de rigtige produkter med de nødvendige egenskaber, der opfylder dokumentationskrav.
- The Norwegian Environment Agency on stormwater management
- Norwegian Water Resources and Energy Directorate (NVE) on stormwater
- NVE Guidelines - Blue-green and green roof at Vega Scene
- Protan on stormwater management on roofs
Alle kommuner kræver overholdelse af tretrinsstrategien. Kommunerne kræver også hensyn til fremtidige klimaændringer.
Allerede i planlægningsfasen er vi med i et projekt og hjælper med at beregne det bidrag taget kan give til projektet. Taget er det enkleste sted at håndtere regnvand. Det fylder ikke og kræver ikke udgravning. Ofte bidrager taget med væsentligt mere end blot sit eget areal. I mange tilfælde kan behovet for jordnære foranstaltninger reduceres, og vandet kan strømme videre med minimal eller ingen forsinkelse.
Vi kan hjælpe med følgende:
Alt dette kan vi hjælpe dig med at beregne – helt uforpligtende. Book en samtale med en af vores rådgivere nu.
Antallet af regnvandsudløb et tag har brug for vurderes ud fra flere faktorer.
Størrelsen på taget
Tagets form og geometri
Koste
Vores eksperter vælger/designer tage under hensyntagen til hældningsforholdene og tagets form, samtidig med at der tages højde for den "smarte" brug af materialer. Dette giver de bedste løsninger til en lav pris.
Antallet af forretninger varierer afhængigt af placeringen i landet. En generel tommelfingerregel er 1 udtag pr. 250-400 kvadratmeter.
Hos Protan sætter vi altid højere standarder:
Altid to regnvandsudløb, gerne et af dem som nødoverløb
Aldrig mere end 15 meter fra hinanden
Læs mere om dette og vores BlueRoof-system, der revolutionerer byggebranchen her.
Når du ved, hvad du som arkitekt vil bruge taget til, kender du også den passende tagmetode.
Tage har ændret sig markant i de sidste 100 år. I dag forbinder vi dem ofte med tømmerhytter og -huse, som stadig er i brug.
Traditionelle grå tage har været almindelige siden 1960'erne, men i de seneste 10-15 år har vi set en stigning i brugen af sedum på nogle tage.
Heldigvis, efter vores mening, bliver tage nu brugt til et stadigt voksende udvalg af funktioner:
I sidste ende afhænger valget af dig og bygningsejeren. Vi sigter efter at finde den rigtige tagløsning uanset tagets funktion.
Udvidet brug udløser TEK17 byggetekniske forskrifter
Når vi udvider brugen af tage, stiller TEK17 yderligere krav til løsningerne og produkterne. Til mange tagløsninger er der udviklet løsninger i Byggeforskningsserien og industristandarder i Tagproducenternes Forskningsgruppe (TPF). Det er præ-accepterede løsninger.
Eksempler på præaccepterede løsninger kan omfatte:
For nogle tagløsninger er der ingen præaccepterede løsninger. I sådanne tilfælde anbefaler TEK17 Bygningsteknisk Forskrift dokumentation som SINTEF Teknisk Godkendelse eller tilsvarende.
Hvis projektet kræver en fossilfri/emissionsfri byggeplads, CO2-regnskab eller BREEAM-NOR-certificering, giver Protans produkter og løsninger mange fordele.
Tage, hvor der er udviklet mange præ-accepterede løsninger:
Tage, hvor der ikke er udviklet nogen præ-accepterede løsninger, der kræver separat dokumentation:
Brandsikkerhed er vigtig, også for tage. Det er afgørende at overveje dette under installationen for at beskytte liv og aktiver i hele bygningens levetid. Desværre observerer vi, at der kan opstå brande på tage under montering, og der opstår unødig brandspredning på grund af forkert brug af forældede metoder. Hos Protan tilstræber vi at forhindre dette.
"The Safety Regulations for Hot Work Execution" af Finans Norge (Finans Norge) stiller klare krav til, hvad og hvordan tage skal monteres. Om hævede og ventilerede trækonstruktioner oplyser de: "Konstruktionen udgør en betydelig brandrisiko. Anvendelse af åben ild på sådanne konstruktioner er derfor ikke tilladt."
PVC tagdækning er installeret ved hjælp af varmluft, så dette problem er ikke relevant for PVC-produkter.
For bygningens levetid er brandklasser beskrevet i Byggeforskningsserien 525.207 og 525.322. The Roofing Manufacturers' Research Group har udviklet industristandarder med præ-accepterede løsninger inden for TPF No. 6.
Mange kommuner og udviklere har bæredygtighedskrav, som kan omfatte:
Bæredygtighed for tage og Svanemærket:
For det første gælder Svanemærket "inde i dampspærren" og dækker derfor ikke tagmaterialer. Derfor bærer tagmaterialer ikke denne certificering.
Bæredygtighed for tage og certificeringsordninger:
NOLL-CO2 og ParisProof er yderligere certificeringer til BREEAM-NOR.
NOLL-CO2 tager højde for drivhusgasemissioner gennem hele bygningens levetid. Produkter skal levere dokumentation for alle livscyklusstadier fra A1 til D (vugge til genbrug). Protan leverer dokumentation fra A1 til D og har 0,98 kg CO2 Ækv. i drivhusgasemissioner (baseret på vores bedst sælgende produkt).
Kilde: https://www.epd-norge.no/tagbelegg-membraner/category325.html (May 2023)
Til sammenligning har 1- og 2-lags bitumen tagdækning 13 kg CO2 Ækv. og 25 kg CO2 Ækv. hhv. viser en væsentlig forskel.
ParisProof stiller krav til valg af klimavenlige løsninger og emissionsfri installation. Anvendelsen af propangas er beskrevet til installation af bitumenprodukter, mens PVC-produkter bruger elektricitet. Derfor bidrager al PVC-tagbeklædning til en emissionsfri byggeplads.
BREEAM-NOR er verdens mest udbredte certificeringsordning. Protan kvalificerer sig til point og kan bidrage til mange kategorier. Vi kan levere dokumenter som EPD'er (Environmental Product Declarations), ECOproducts og ISO 14001.