Bluegreen-tage bringer bygning til live

Bluegreen-tage bringer bygning til live


Tage har et ubegrænset potentiale, der kun er begrænset af arkitektens eller håndværkerens fantasi.

Men hvordan får du gjort den grønne drøm til virkelighed på et tag?

Københavns centrum, juli 2020: Med en behagelig sommerbrise i håret, går du barfodet hen over terrassen, forbi tomat- og jordbærplanterne i fuldt flor. Idet du lægger dig ned på solsengen, mens grillen syder i hjørnet, summer en bi forbi, på jagt efter nektar i de solsikker, du plantede om foråret.

Fra tagterrassen ser du over mod nabobygningernes store, grå og døde tagoverflader, der forstyrres af et par rustende og brummende ventilationssystemer, dynger af gamle satellitmodtagere og indviklede tuber og kabler. Du tager en tår af den lemonade, du lavede af citronerne fra træerne bag rabarberen og smiler fredfyldt mens radioen annoncerer kraftigt nedbør i København denne aften.

IKEA Bergen.jpg

IKEA Åsane: ”En gåtur på taget på Ikea er som en gåtur i bjergene. Det er blevet en grøn lunge i Åsane, udenfor Bergen,” skriver Bergens Tidende i IKEAs tag i Åsane udenfor Bergen. Sedumbetrækket blev leveret af Bergknapp og taget under af Protan. Foto: Bergknapp

Hvad er Bluegreen-tag?

Skab en levende bygning

Beskrivelsen af den bekymringsfrie solbader i en oase på toppen af en bygning i Københavns centrum er blot et tankeeksperiment. Tage har et ubegrænset potentiale, der kun er begrænset af arkitektens eller håndværkerens fantasi.

Se på et luftfoto af enhver norsk eller dansk by, så kan du se mulighederne. Hvad med en sygeplejeskole på toppen af Hotell Norge i Torgallmenningen i Bergen? Dannelsestræning med Rosenberg på toppen af St Olavs hospital? Hvad med at besøge byens bedste park og restaurant, der drives af ren energi fra en solcellepark på taget af Oslo Rådhus? Eller ganske enkelt øget boligværdi og bedre livskvalitet for beboere via adgang til taget som en ekstra etage til fritidsbrug, hvor folk kan slappe af blandt flora og fauna – et nyt urbant økosystem?

- Ved at erstatte tegl og tagpap med naturlige biotoper, der hører til i Norden, kan vi bidrage til et reduceret CO2-aftryk fra mennesker, udtaler Andreas Christoffer Pay, CEO hos ejendomsudvikler Urbanium.

Urbanium har et stort fokus på miljøet, genanvendelse og økologi, og er førende indenfor konstruktion af grønne tage, for eksempel, hos Sørenga i Oslo.

- Over de seneste år har vi set, at arkitekter har indset den æstetiske værdi af tage og det faktum, at de kan bruges til mere end blot et sted man kan gå hen, siger Pay.

Den femte og glemte facade

Mulighederne for et grønt, levende og tilgængeligt tag er næsten endeløse. Men solbaderens radio advarer stadig om regn i aften. Hvorfor kan hun smile så afslappet, når vi ser hvad der sker med regn og kloaksystemet hver gang der er skybrud over en dansk by eller landsby?

Hun ved trods alt, at nedbøren vil være stærkere end hvad byens infrastruktur er bygget til at håndtere, og konsekvenserne ved miljøskaderne hvert år.

Det er derfor det er vigtigt at etablere et overfladisk vandsystem. Der er ikke nok plads til det i tæt befolkede områder. Derudover er det dyrt at opgrave gader og fortove. Løsninger ligger derfor over os, uden at ofre Urbaniums økologiske projekter, solbaderens citrontræer, eller muligheden for solceller på taget af rådhuset. Bjørn Nordseth, chef for salg hos Protan, udtaler:

- Svaret er bluegreen-tage. Blue, fordi taget konverteres til et overfladisk vandreservoir der dæmper styrtregn på vej ind i afløbssystemet, og grønt fordi bygningens femte facade, der i øjeblikket bruges til ventilationssystemer og kabelveje, erstattes med natur og udendørsområder.

Et område der forpligter sig overfor miljøet

Urbaniums første Bluegreen-tag findes i Hauskvartalet (huskvarteret) i Oslo. Det er på toppen af den helt nye Vega Scene. Hele området er lavet om til et økologisk-kulturelt kvarter i byen, noget der kræver lidt mere end blot et tag, der kan håndtere overfladevand. Det blå tag skulle kombineres med grønne funktioner, og det er her Protan indførte deres BlueProof Green-løsning.

- Man kan sige, at med Vega Scene har vi transformeret og opgraderet et økologisk dødt område og, på samme tid, har vi lagt fundamentet for den næste generation til at styre overfladevandet i tæt befolkede områder. Dette er muligt med Protans løsning og produktets robusthed, forklarer Andreas Christoffer Pay hos Urbanium.

Vega Scene (2).jpg

Vega Scene: Oslos første Bluegreen-tag er på toppen af Vega Scene. Hele området er lavet om til et økologisk-kulturelt kvarter i byen, noget der kræver mere end blot et tag, der kan håndtere overfladevand. En Protan-membran ligger under sedumlaget. Foto: Urbanium.

BlueProof Green-konceptet følges tæt af stakeholders, såsom Oslo Kommunes myndighed for vand og kloak, samt det norske direktorat for byggeri og ejendomme. Det er ikke blot den potentielle løsning til problemer med vand på overfladen, som vi kan se i gaderne hvert år, men det grønne tag bidrager til bygningens økologiske fodaftryk.

Med Bluegreen-taget, har Urbanium lavet en unik og levende bygning, der skifter karakter i takt med sæsonerne – men på samme tid tillader det os at smile fredfyldt mens skybruddet går løs udenfor vinduet.

Protan BlueProof Green

Protan BlueProof Green

Protan BlueProof Green kombinerer vanddæmpning med grønne tagløsninger. Det er fremtidens tag, hvor tagoverfladen bruges på bæredygtig vis for at skabe øget værdi og livskvalitet. På samme tid beskytter taget gaderne og kloaksystemet mod skybrud og oversvømmelser.

Læs mere her