Taget, der vil ændre byggebranchens fremtid

Taget, der vil ├Žndre byggebranchens fremtid


– Hvad sker der på taget her er banebrydende for byggeindustrien og noget alle vil stræbe efter.

Dette siger Rune Skeie, som er en urban økolog og landskabsarkitekt hos Asplan Viak, mens han ser ud over de blomstrende planter, blomsterblade der blafrer i vinden, og travle sommerfugle og bier på Norges første Bluegreen-tag – i midten af Oslos bycentrum.

Hvad er et bluegreen-tag?

Bag den røde facade på den nye Vega Scene-bygning i Hausmannkvartalet (Hausmannkvarteret) er der de nyeste biografer og teatre, restauranter og kontorer, men det er hvad der sker på toppen af denne kulturelle bygning, der gør den unik og banebrydende. Et tæt udviklingssamarbejde mellem ejendomsudvikler Urbanium, arkitekterne Asplan Viak, forskere fra det Norske Instituttet for Bioøkonomi (NIBIO), sedumeksperter fra Bergknapp og tag- og membranspecialister hos Protan, har resulteret i et Bluegreen-tog, der tiltrækker opmærksomhed langt udover Norges grænser.

En gamechanger for byggebranchen

Et Bluegreen-tag løser problemet med vand på overfladen, som er forbundet med ekstrem nedbør oppe på taget. Det kombinerer forskellige grønne løsninger på taget, f.eks. taghaver, terrasser, sportsoverflader, biavl og solceller.

Norges første Bluegreen-tag har også skabt et sjældent forskningsområde, hvor flora og fauna, der findes på øerne i Oslo Fjord plantes, til glæde for fugle og insekter. Derudover, under skybrud, virker taget som et sløvende dræn, der gradvist og kontrolleret dræner filtreret vand ned i den nærliggende Akers-flod i stedet for at oversvømme et allerede presset kloaksystem.

Bilde 2.jpg

Rune Skeie fra AsplanViak og Andreas Pay fra Urbanium er stolte over at have samarbejdet om udviklingen af Norges første Bluegreen-tag. (Foto: Protan AS)

Den frodige oase på toppen af Vega Scene er blot en af mange måder, hvor et Bluegreen-tag kan maksimere brugen af en tagoverflade. Løsning er banebrydende bevis på, at der er sket noget stort i den moderne byggeindustri og det er derfor, Skeie bruger ord som “gamechanger“.

– Med Vega har vi hjulpet med at udvikle det første Bluegreen-tag i Norge og jeg tror, at resultatet af dette vil være et mål, som de store spillere vil stræbe efter i fremtiden. Om få år vil Bluegreen eller multifunktionelle tage være almindelige i nybyggeri.

Løser samfundsudfordringer

Da det banebrydende Bluegreen Vega-tag krævede talrige forskningsressourcer, var profit ikke den primære motivation for dette projekt. Men Urbanium har stærke miljømæssige ambitioner og står for den grønne transformation af centrale byområder, såsom Hausmannkvartalet. Den visionære CEO Andreas Pay ser nu ind i fremtiden.

– Efter Vega-projektet er vi nu tæt på nul udviklingsomkostninger for fremtidige Bluegreen-tage. Vi har reelt lavet mikro-innovation, der har skabt så store ringe i vandet, at vi mener det vil påvirke hele industrien. Hvis vi formår at industrialisere disse løsninger, så taler vi reelt om et grønt skifte.

Bilde 3.jpg

Vega Scenes signalrøde facade er i sig selv imponerende, men det, der sker på toppen af denne kulturelle bygning, er hvad der gør den unik. (Foto: Gitte Paulsbo)

Skeie fra Asplan Viak er enig og pointerer, at Vegas unikke Bluegreen-tag er en løsning på to af det moderne samfunds største udfordringer, nemlig ødelæggelsen af naturen og det faktum, at ekstremt vejr er ved at blive normalt:

– Bluegreen-tage betyder, at vi kan reducere vores CO2-aftryk ved at erstatte tagpap, asfalt og beton med blomster, bier og biodiversitet. På samme tid, kan samfundet spare på høje omkostninger ved vandskader ved at håndtere overfladevandet på taget. Vi skaber dermed grønne lunger i konstant mere bebyggede områder. Disse grønne lunger absorberer luftbåren støv og skaber bedre luftkvalitet, siger Skeie.

Masser af anerkendelse

Den særlige tagløsning er en af de primære grunde til, at Vega Scene er Norges første kulturbygning med BREEAM-NOR Very Good-certifikation. Derudover var den også en af tre finalister for Oslo Bys Arkitekturpris i 2019. Bygningens Protan BlueProof Green blev også nomineret til den norske byggeindustris Innovationspris i 2019, hvor Protan og Bergknapp er nomineret sammen.

– BlueProof Green er et vigtigt stykke i det store puslespil af bæredygtighed og fremtidige byggemetoder og mindset. Løsninger møder ikke blot behov og krav i dag, men også fremtidens, sagde jurymedlemmet for prisen og direktør af Customer Operations hos Innovation Norway, Kristin Malonæs.

Bilde 6.jpg

Efter blot et år er taget blevet et favoritsted for bier, brumbasser, sommerfugle og fugle. (Foto: Christian Bjørtomt)

Bæredygtigt og miljøvenligt

Udover sikker håndtering af vand på overfladen, grønne lunger og multifunktionalitet, er bæredygtighed og miljøvenlighed vigtige koncepter forbundet med Bluegreen-tage. Salgsleder hos Protan, Bjørn Nordseth, forklarer:

– Praktisk set, ved at kombinere håndtering af overfladevand med grønne områder, har Bluegreen-taget sparet udviklerne af Vega Scene for store omkostninger forbundet med gravearbejder, samt rør, containere og opbevaringsløsninger forbundet med dræn. For ikke at nævne omkostninger for transport og afskaffelse af substanser, der kan forurene.

BjornNordseth2.jpg

Salgsleder hos Protan, Bjørn Nordseth, forklarer begejstret om bæredygtighed og miljøvenlighed i Bluegreen-tage. (Foto: Elin Eike Worren)

Bluegreen er bæredygtighed på taget

Nordseth forklarer yderligere, at grønne tage, f.eks. i form af tage, tagterrasser eller, for eksempel, motionsområder, bidrager til øget livskvalitet og miljømæssig kvalitet for beboere og lejere.

– Og, selvfølgelig, er det meget bæredygtigt at bruge alle overfladerne og områderne for vores bygninger optimalt. Hvis ikke taghave, hvad så med solceller? Derudover, med en Bluegreen-løsning kan vand på taget nemt trænge ind i andre vandcyklusser i ejendommen, såsom gråt vand, eller det kan bruges til at vande grønne områder. Så taler vi om bygninger med ægte effekter på energi og cirkulær økonomi, siger han.

Bilde 4.jpg

Udover at sikre håndtering af overfladevandet, grønne lunger og multifunktionalitet, er bæredygtighed og miljøvenlighed centrale koncepter forbundet med Bluegreen-tage. (Foto: Asplan Viak)

Bæredygtig byøkologi

Øget beboertæthed i byerne, krav om håndtering af overfladevand, og et stærkt ønske om grønne løsninger, har ført til en stor stigning i efterspørgslen på grønne produkter og løsninger. Der vil derfor ikke gå længe inden Vega Scene ikke er Norges eneste Bluegreen-tag, og denne fremtidsudsigt gør Andreas Pay og Urbanium glad. Fra hans position, på toppen af kulturbygningen i smarte sko blandt sukkulenter, sedumvækst og summende bier, håber han, at om få år, vil der være færre satellit-antenner, ventilationssystemer og kabelveje man kan se. I stedet vil der forhåbentligt være flere miljøvenlige, grønne og udnyttede tagoverflader. Urbanium lover, at de vil gøre deres for at opnå det.

– For os handler det om at optimere landskabet om os, så vi har mindst muligt negativ indvirkning på miljøet og vores bygninger, der har den størst mulige positive effekt på bymiljøet. Bluegreen-tage vil spille en stor rolle i fremtidig konstruktion for at opnå dette, konkluderer Pay.

Bilde 5.jpg

Sukkulenter, sedumvækst og bier er meget glade på toppen af Hausmannkvartalet (Foto: Christian Bjørtomt)

Protan BlueProof Green

Protan BlueProof Green

Protan BlueProof Green kombinerer vanddæmpning med grønne tagløsninger. Det er fremtidens tag, hvor tagoverfladen bruges på bæredygtig vis for at skabe øget værdi og livskvalitet. På samme tid beskytter taget gaderne og kloaksystemet mod skybrud og oversvømmelser.

Læs mere her