Unik teknologi skal beskytte Johan Castbergs produktionsfartøj mod brand og ekstremt vejr

Unik teknologi skal beskytte Johan Castbergs produktionsfartøj mod brand og ekstremt vejr


Omkring 250 km fra Hammerfest, verdens nordligste by i Norge, i det ugæstfrie Barentshav, ligger det uberørte olie- og gasfelt Johan Castberg. På nuværende tidspunkt bygges et særligt produktions- og lagerfartøj fyldt med teknologi udviklet i Norge til at hjælpe med at udvinde olie og gas fra dette felt.

Fartøjet, som skal ligge forankret i et af verdens hårdeste havklimaer, kræver tekniske løsninger af højeste kvalitet. Derfor har Aker Solutions og Equinor valgt en unik løsning udviklet af Protan og det norske brandsikringsfirma, Firesafe Energy AS, til at beskytte aktiver og installationer på skibets dæk mod det ekstreme klima i det arktiske hav.

Udrustet i Norge

Skibet er klassificeret som en FPSO, en forkortelse for Floating Production, Storage and Offloading platform. På Kværner-værftet i Stord, Norge, bliver skibets dæk udstyret med en række store procesmoduler og tekniske installationer. Disse omfatter store beboelsesrum for op til 120 kahytter. Det er disse boligkvarterer, der vil blive beskyttet med løsningen udviklet af Protan/Firesafe.

"Kort sagt drejer det sig om omkring 700 meter fleksible brandbarrierer, der vil blive monteret mellem de forskellige moduler og barrierevægge på produktionsfartøjets komplekse dæk," forklarer Firesafe CEO Erik Ulevik.

Disse brandbarrierer er fremstillet i ekstremt flammehæmmende materialer udviklet til at forhindre udblæsninger og brande i petroleumsindustrien. De skal svejses mellem de enorme moduler og dækssektioner på det næsten 300 meter lange fartøj. Formålet med spærrevæggene er både at sikre sikker evakuering ved at standse brandspredning, at lede overfladevand væk og beskytte personer og installationer nedenunder mod vind, regn og faldende is.

Kræver materiale af højeste kvalitet

Produktionen hos Johan Castberg er sat til at starte i slutningen af 2022, og feltet forventes at have en levetid på 30 år. Da det samme produktionsfartøj vil arbejde i dette ekstreme klima hele tiden, er der særligt høje krav til kvaliteten af de materialer, der anvendes på fartøjet. Det gælder naturligvis også brandbarriererne på dækket. For at sikre denne ekstremt høje kvalitet vil produkterne blive beklædt med Protan-materialer, og dermed gøre brug af vores ekspertise inden for membranproduktion samt vores erfaring indenfor olie- og gasindustrien siden 1970'erne.

Protan PVC-belagte tekstiler er ekstremt holdbare og vejrbestandige og har mange anvendelsesmuligheder. Det er grunden til, at Protan er i stand til at levere tekniske tekstiler til kunder med forskellige behov over hele kloden, fra arktiske områder til troperne. Udstyret på dækket af Johan Castberg-fartøjet vil derfor være godt beskyttet mod både vinterstorme og brand med Protan/Firesafe-løsningen.

Det anslås, at udviklingen af Johan Castberg-feltet vil koste knap 50 milliarder norske kroner, og det forventes at producere mellem 450 og 650 millioner tønder olie i sin levetid. Det er det nordligste oliefelt, der nogensinde er etableret på norsk kontinentalsokkel, så når skibet starter produktionen i slutningen af 2022, er det betryggende at vide, at både mennesker og installationer vil være sikkert beskyttet med Protan og Firesafes unikke produkter.

Kontakt os

Jan Børge Harsvik (Akvakultur) - Sales Manager – Technical Textiles

Jan Børge Harsvik (Akvakultur)

Sales Manager – Technical Textiles
Roy Rinde <Roy.Rinde@protan.no> - Key Account Manager

Roy Rinde

Key Account Manager
Tekniske Tekstiler -

Tekniske Tekstiler

Duge og anvendelser

Duge og anvendelser

Protan tekniske tekstiler har mange anvendelsesmuligheder. Haller, telte, transport, landbrug, sport og højvandssikring er nogle af dem. De PVC-coatede tekstiler lagerføres i mange kvaliteter, men vi udvikler også unikke løsninger i tæt samarbejde med vores kunder.

Læs mere
Tekniske tekstiler til brug i havet

Tekniske tekstiler til brug i havet

Protans tekniske tekstiler til havindustrien er ekstremt holdbare og hjælper med at løse det store problem med mikroplastikforurening i havet og det naturlige miljø. Vi har et tæt samarbejde med centrale aktører i havindustrien for at udvikle sunde og bæredygtige løsninger.

Læs mere

Kvaliteter og ydeevne på vores belagte tekstiler

Læs mere om kvaliteten og egenskaberne af vores belagte tekstiler her.