Lukket bursystem

Lukket bursystem


Membran af høj kvalitet

Langs kysten ved ​​Listafjorden i Agder kommune i Norge, findes en løsning, der kan løse en af ​​akvakulturens største hovedpiner.

Det nye laksebur, der testes her, vil være både dynamisk og helt automatisk, samtidig med at det forhindrer lakselus i at sprede sig, og opdrættede fisk i at undslippe. Der stilles således store krav til dette dække, der holder fiskene på plads og lusene i skak.

Prototypen har en diameter på 20 meter. Leverandøren af havudstyr, Nekkar, står bag burprojektet, som er blevet døbt "Starfish". Siden marts 2021 har buret plasket rundt i norske vind- og vejrforhold i havet ud for Flekkefjorden. Nekkar arbejder tæt sammen med forskellige relevante eksperter, herunder akvakulturvirksomheden Lerøy.

Skærpede miljøkrav

En vigtig del af løsningen er betrækket, der både skal bruges som undervandspose og som overtræk for selve buret. Overtrækket skal ikke kun forhindre fisken i at undslippe, men også opfylde en række strenge krav til ydeevne og miljø.

Protan har over 80 års erfaring i produktion af membraner og tekniske tekstiler til en række formål og har nu udviklet en række innovative og fuldstændig genanvendelige PVC-betræk – Protan BlueSafe – som skal hjælpe akvakulturindustrien med at løse flere typer af miljømæssige udfordringer.

Hvis Starfish-projektet bliver så vellykket som forventet, vil dette repræsentere et internationalt gennembrud for dambrugsindustrien, hvor bæredygtighed står højt på dagsordenen. Den canadiske provins British Columbia har allerede indført, at alle laksebure skal lukkes fra 2025.

Protan BlueSafe – specialbetræk til havbrug

Protan begyndte allerede i begyndelsen af 2000'erne at udvikle overtræk og systemer til opbevaring og transport af ferskvand. Disse overtræk og systemer blev for eksempel brugt i ørkenområder på den arabiske halvø. Den samme teknologi og innovative tilgang bliver brugt i specialprodukter til olie- og gasindustrien og til en række andre formål.

Til Starfish-projektet har Protan udviklet en helt ny kvalitet af overtræk til sin BlueSafe-serie med ekstreme egenskaber. Betrækket er af symetricon-kvalitet og ekstremt formstabilt. Dens holdbarhed er uovertruffen. Betrækket har gennemgået strenge cykliske test hos SINTEF, som er Norges forskningsinstitut for teknologi og innovation.

Protan har designet det nye betræk sammen med kunderne for at opnå den bedst mulige ydeevne i henhold til deres specifikationer. Dette er den typiske måde, Protan arbejder på. Vi stræber efter at bruge al den banebrydende ekspertise i vores virksomhed i tæt samarbejde med vores kunder for at finde de optimale løsninger til deres krav og udfordringer. Vores PVC-teknologi er både fleksibel og bæredygtig.

Miljøvenlig installation og materialer

Udover kvaliteten af vores PVC-betræk kræver burløsninger som Starfish kompetence inden for montering, installation og logistik. Montering finder sted på Protan-fabrikken i Nesbyen i Norge. Vores tageksperter fra Protan tager redningsveste på og svejser membransamlingerne ude på selve buret. Det gør de ved hjælp af varm luft og elektricitet – en fuldstændig emissionsfri installationsmetode. Derudover er der monteret øjer og løkker for lettere fastgørelse og montering.

Protan BlueSafe betræk har mange flere anvendelsesmuligheder end til lukkede bursystemer og lusenet. De bruges også i kunstige tangskove eller som foring til avlsfartøjer og i gamle og nye tanke til ung- og rensefisk.

Jan Børge Harsvik (havbruk)

+47 915 15 014 jbh@protan.no Send epost

Protans tekniske tekstiler til havbrug

100% genanvendeligt materiale, fri for bly og mikroplast.

Ekstremt holdbar: Lang levetid, minimal vedligeholdelse, lave omkostninger.

Godkendt til drikkevand.

Forhindrer mikroplastik i havet.

I slutningen af levetiden kan vores produkter recirkuleres via vores indsamlingsordning og efterfølgende genbruges/genanvendes.

Produceret og udviklet i Norge.

Protan BlueSafe®

Protan BlueSafe er en serie af innovative og fuldstændig genanvendelige PVC-betræk, der hjælper akvakulturindustrien med at løse flere miljømæssige udfordringer.

Protan BlueSafe-produkter opfylder havindustriens krav til bæredygtighed, biosikkerhed og fødevaresikkerhed.

Betrækket udleder ikke mikroplast, er specielt udviklet til brug i saltvand og er godkendt til drikkevandsopbevaring.

Da betrækket er helt glat, er der op til 70 procent mindre sandsynlighed for, at organismer vokser på overfladen, hvilket også reducerer vedligeholdelsesomkostningerne og forlænger dets levetid.

PVC net mod lakselus

PVC net mod lakselus

Dette net mod lakselus med en stænkkant holder lakseparasitter ude af lakseburene. Det er udviklet og produceret i Norge og er lavet af 100% genanvendelige materialer.

Læs mere
Tangskov

Tangskov

En kunstig tangskov i miljøvenlig og genanvendelig PVC tilbyder beskyttet rensning af fisk og et naturligt levested – uden at afgive mikroplastik.

Læs mere
Protan BlueSafe

Protan BlueSafe

Protan BlueSafe er en serie af innovative og komplet genanvendelige PVC-betræk, der skal hjælpe akvakulturindustrien med at løse forskellige typer af miljømæssige udfordringer. Protan BlueSafe-produkter opfylder havindustriens krav til bæredygtighed, biosikkerhed og fødevaresikkerhed.

Læs mere