Lusenet

Lusenet


Fremtidige løsninger til havindustrien

Protan har udviklet fremtidens lusenet. Nettet, der er fremstillet af PVC som ikke afgiver mikroplast til miljøet, er så miljøsikkert, at det er godkendt til drikkevandsopbevaring.

Et Protan-lusenet er et holdbart og bæredygtigt produkt.

I slutningen af sin levetid kan lusenettet returneres til Protan til produktion af nye produkter, såsom tagmembraner. Ved at gøre dette, kan PVC'en have en levetid på op til 60 år.

Sådan virker lusenettet:

Miljøvenlig bekæmpelse af lakselus er en udfordring for dambrugserhvervet.

Det er tidskrævende og dyrt at afluse og rense bure, som huser laks, der allerede er inficeret med lus. Langsom aflusning fører til mere stress og nedsat livskvalitet for laks.

Et lusesnet rundt om burene løser nogle af disse udfordringer.

Lakselus trives bedst i den øverste del af vandlagene, så et beskyttende net fastgjort omkring buret, ti meter under overfladen, er en yderst effektiv fysisk barriere for lakselusene.

Den patenterede løsning til denne nye type lusenet involverer at indsætte lommer eller flowelementer i bunden af nettet. Disse er fyldt med havvand og fungerer som drivanker. De har også en selvforstærkende effekt. Det betyder, at jo stærkere vinden er og højere bølgerne, jo mere stabil er nettet mod buret.

Med lommerne på lusenettet behøver dambrugere ikke bekymre sig om infiltration af lakselus i høj sø eller stærk strøm. Nettet bliver på plads uanset vejrforholdene.

Jan Børge Harsvik (havbruk)

+47 915 15 014 jbh@protan.no Send epost

Protans tekniske tekstiler til havbrug

100% genanvendeligt materiale, fri for bly og mikroplast.

Ekstremt holdbar: Lang levetid, minimal vedligeholdelse, lave omkostninger.

Godkendt til drikkevand.

Forhindrer mikroplastik i havet.

I slutningen af levetiden kan vores produkter recirkuleres via vores indsamlingsordning og efterfølgende genbruges/genanvendes.

Produceret og udviklet i Norge.

Protan BlueSafe®

Protan BlueSafe er en serie af innovative og fuldstændig genanvendelige PVC-betræk, der hjælper akvakulturindustrien med at løse flere miljømæssige udfordringer.

Protan BlueSafe-produkter opfylder havindustriens krav til bæredygtighed, biosikkerhed og fødevaresikkerhed.

Betrækket udleder ikke mikroplast, er specielt udviklet til brug i saltvand og er godkendt til drikkevandsopbevaring.

Da betrækket er helt glat, er der op til 70 procent mindre sandsynlighed for, at organismer vokser på overfladen, hvilket også reducerer vedligeholdelsesomkostningerne og forlænger dets levetid.

Tangskov

Tangskov

En kunstig tangskov i miljøvenlig og genanvendelig PVC tilbyder beskyttet rensning af fisk og et naturligt levested – uden at afgive mikroplastik.

Læs mere
Lukket bursystem

Lukket bursystem

Protan er en del af en stor gruppe af eksperter, som udvikler og tester et lukket bursystem. PVC-belægningen forhindrer ikke kun fisk i at undslippe, men opfylder også en række strenge krav til ydeevne og miljø.

Læs mere
Protan BlueSafe

Protan BlueSafe

Protan BlueSafe er en serie af innovative og komplet genanvendelige PVC-betræk, der skal hjælpe akvakulturindustrien med at løse forskellige typer af miljømæssige udfordringer. Protan BlueSafe-produkter opfylder havindustriens krav til bæredygtighed, biosikkerhed og fødevaresikkerhed.

Læs mere